Roman House, Newcastle

Client

Gilltown

Architect

Intersect Architects

Value

£16m

Project
The scheme consists of an L-shaped development with six levels up to 17 metres, comprising studios and cluster flats with a capacity for over 200 occupants.

Challenges
The communal lounges on each level open to the stair lobby for aesthetics. In addition, there were extended travel distances in the protected corridors and the protected entrance halls, as well as the presence of a substation on the ground floor level.

Solutions
Our fire strategy ensured the safe egress of the occupants through a carefully designed smoke control system, providing additional detection. These measures were designed in compensation for the separation between the communal lounges, the extended travel distances and the lobbies of the stairs, in the event of a fire.

In addition, our team of Fire Engineers optimised the fire resistance. We considered all aspects of the building, in particular the substation on the ground floor and used specific fire rated separation to ensure the safety of the occupants in the event of a fire.

Paul, Director Gilltown
"Creative engineering coupled with early advice in the design process saved unnecessary costs. It helped to produce an efficient building layout."
TOP