Radiotherapy Centre, Bristol

Client

CSM Architects

Architect

CSM Architects

Value

Undisclosed

Project
A refurbishment of an existing two-storey building to create a Radiotherapy Centre.

Challenges
The ground floor had extended travel distances from the treatment rooms and the first floor had escape routes within 4.5m of an open void above the ground floor reception and waiting area.

Solutions
Innovation Fire Engineering compared the required safe egress time (RSET) for a code compliant ‘escape past a void’ scenario with that of the proposed design to demonstrate the benefits of increased detection, smaller travel distances and wider doors.

We compared the RSET for the code compliant maximum travel distance of 18m and the proposed design, showing that the increased level of detection provided adequate compensation for the slightly longer travel distance.

The team were able to maintain the architectural design by selective use of automatic smoke detection and compartment walls.

TOP